Γιατί οι Γύφτοι κι οι Αρβανίτες δεν έχουν γράμματα

Του λαογράφου Νικολάου Γ. Πολίτη

Όταν εμέραζεν ο Θεός τα γράμματα επήγαν όλες οι φυλές να γυρέψουν γράμματα, όξω από τη γύφτικη τη φυλή, που δεν επήγεν καθόλου, και γι’ αυτό ούτε έχουν ούτε θα ‘χουν ποτέ γράμματα οι γύφτοι, γιατί ο Θεός τους καταράστηκε και τα ‘ριξε στη θάλασσα όταν οι γύφτοι έφκιασαν τα περόνια που σταυρώθηκε ο Χριστός.
Κοντά σε όλες τις φυλές που πήραν γράμματα ήταν και η αρβανίτικη η φυλή. Μα γιατί οι Αρβανίτες δεν έχουν γράμματα; Θα σας το πω.
Όταν εμέραζε ο Θεός γράμματα δεν είχε βγει το χαρτί ακόμα, και εκείνοι που επήγαν να τα πάρουν τα γράμματα τα έπαιρναν ψιλά σε φύλλα από κουμπρολάχανο και έφευγαν. Οι άλλοι όλοι τα επήγαν καλά στα σπίτια τους τα λαχανόφυλλα οπού είχαν τα γράμματα, αλλά ο καημένος ο Αρβανίτης δεν το επήγε το λαχανόφυλλο, γιατί στο δρόμο εδίψασε και σκύφτοντας να πιεί νερό σε μια βρύση, άφησε το φύλλο καταγής, και μια γελάδα που έβοσκε εκεί κοντά το μυρίστηκε και όσο να σηκώσει ο Αρβανίτης το κεφάλι του από τη βρύση, το φύλλο με τα γράμματα ήταν στην κοιλιά της γελάδας!
Έσκουζε ο καημένος ο Αρβανίτης για το κακό που έπαθε, και με τα δάκρυα στα μάτια γύρισε πίσω στο παλάτι του Θεού, ζητώντας άλλα γράμματα. Αλλά ο Θεός δεν είχε άλλα γράμματα παρά μόνον τα γύφτικα, που άμα τα είδε ο Αρβανίτης είπε στο Θεό που ήθελε να του τα δώσει: “Δεν τα παίρνω, Θε μου, αυτά τα γράμματα, χρυσά ναν τα κάνεις!”. “Και εγώ ήθελα να σου δώσω καλύτερα”, του είπε ο Θεός, “αλλά δεν έχω άλλα”. “Αφού είναι έτσι”, είπε ο Αρβανίτης, “ας μείνω και χώρ’ς γράμματα”. “Και πώς θα ζήσει η φυλή σου χώρ’ς γράμματα;” του είπε ο Θεός. “Με δανεικά”, απολογήθηκε ο Αρβανίτης, και έφυγε. Από τότες οι Αρβανίτες ζουν με τα δικά μας τα γράμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*