↓ Επιλέξτε Ενότητα

Επίσκεψη στο αρχοντικό των Μπενιζέλων

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 Μέλη και Φίλες του Συλλόγου κλείσαμε τη φετεινή χρονιά με έναν πρωινό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από τον ιστορικό Εθνικό Κήπο της Αθήνας και απολαύσαμε τη φυσική του ομορφιά. Από το 1836 κοσμεί την πόλη και προσφέρει ανάπαυλα και ηρεμία στον επισκέπτη.

Στο πανέμορφο γραφικό καφενείο του, ανάμεσα στα χιλιάδες φυτά και κελαηδίσματα των πουλιών, απολαύσαμε τον καφέ μας νομίζοντας ότι είχαμε βρεθεί κάπου μακριά στην εξοχή.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Αρχοντικό των Μπενιζέλων στην Πλάκα, ένα κτίσμα που ανεγέρθηκε πιθανότατα στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα και αποτελεί το τελευταίο σωζόμενο οθωμανικό κονάκι στην Αθήνα και ένα από τα λίγα που σώζονται στη Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παράδοση το αρχοντικό συνδέεται με μία από τις παλαιότερες, πλουσιότερες και ισχυρότερες αρχοντικές οικογένειες της Αθήνας αυτής των Μπενιζέλων, γόνος της οποίας ήταν και η Ρεγούλα Μπενιζέλου, κόρη του Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγας Παλαιολογίνας, η μετέπειτα Αγία Φιλοθέη.

Η Αγία Φιλοθέη, που φέτος συμπληρώθηκαν 500 χρόνια από τη γέννησή της, υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα του καιρού της, κυρίως για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο, γεγονός που οδήγησε στην αναγνώρισή της ως Αγίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε μία από τις ελάχιστες γυναίκες νεομάρτυρες που μαρτύρησαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η Αθήνα κρύβει σε κάθε γωνιά της τόσες ομορφιές που μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field

*