↓ Επιλέξτε Ενότητα

«Το Κοπανέλι στα Μεσόγεια»

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 ο Σύλλογός μας διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Το Κοπανέλι στα Μεσόγεια». Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένη η Δημοτική Παραδοσιακή Σχολή Κερατέας «Το Κοπανέλι».

Στην κατάμεστη, από κατοίκους των Σπάτων και φίλους του Συλλόγου, αίθουσα του Α΄ ΚΑΠΗ Σπάτων παρουσιάστηκε, διαχρονικά, η ιστορία και τα είδη της δαντέλας μέσα από φωτογραφίες και κείμενα που επιμελήθηκαν τα μέλη. Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση της μοναδικής τεχνικής δαντέλας κοπανέλι ειδικά στα Μεσόγεια.

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Παραδοσιακής Σχολής Κερατέας «Το Κοπανέλι» κ. Μέγγουλη αναφέρθηκε στο ιστορικό και το έργο της Σχολής από την ίδρυσή της έως σήμερα, ενώ η φίλη του Συλλόγου κ. Αθηνά Χελιώτη αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο της συντοπίτισσάς μας Ελένης Δημ. Χελιώτη η οποία έζησε και δημιούργησε εξαιρετικές δαντέλες στα κοπανέλια για τις προίκες των κοριτσιών των Σπάτων από τα μέσα μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου αιώνα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έκθεση με χειροποίητα έργα μαθητριών της Σχολής της Κερατέας καθώς και μοναδικά μέρη της παραδοσιακής μεσογείτικης φορεσιάς, στολισμένα με την ίδια τεχνική, που ανήκουν σε οικογένειες των Σπάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μιά πλέκτρια έπλεκε ζωντανά στο κουσούνι της την υπέροχη δαντέλα με τον ήχο από τα κοπανέλια να συνοδεύει τους παρευρισκόμενους.

Η βραδιά έκλεισε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και την ανταλλαγή ευχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field

*