Ξωκκλήσια

Πάνω από 22 γραφικά ξωκκλήσια συναντά κανείς περιδιαβαίνοντας τους δρόμους του χωριού ή τον κατάφυτο από αμπέλια και ελιές κάμπο.

Κάποια αποτελούν μνημεία αρχαιολογικής αξίας, αλλά τα περισσότερα και τούτο είναι το πιο σημαντικό, ψιχία περισσής συναισθηματικής αξίας, που αποδεικνύουν την πίστη και την ευσέβεια των κατοίκων. Κανένα δεν είναι ερειπωμένο ή εγκαταλελειμμένο. Ο περαστικός θα βρει αναμμένα τα καντήλια στα περισσότερα απ’ αυτά.

Άγιος Πέτρος:
Μεταβυζαντινό μνημείο της πρώιμης τουρκοκρατίας (1450 – 1480) στον τύπο του σταυροειδούς μετά τρούλου. Ο Ναός είναι συνδεδεμένος με την ιστορία των Σπάτων. Η μνήμη των πολιούχων Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου εορτάζεται την 29η Ιουνίου με μεγάλο πανηγύρι.

Άγιος Δημήτριος:
Μεταβυζαντινό μνημείο του 16ου – 17ου αι. στον τύπο του σταυροειδούς μετά τρούλου, βρίσκεται στο Δημοτικό Κοιμητήριο των Σπάτων. Εορτάζει την 26η Οκτωβρίου.

Αγία Παρασκευή:
Μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου 18ος αι. Βρίσκεται ένα χλμ. δυτικά του οικισμού των Σπάτων. Εορτάζει την 26η Ιουλίου.

Άγιος Νικόλαος:
Είναι κτισμένος στη θέση παλαιού, πιθανότατα, μεταβυζαντινού ναού που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Βρίσκεται στη θέση Μπούρα, σε απόσταση τριών χλμ. από τα Σπάτα. Εορτάζει την 6η Δεκεμβρίου.

Άγιος Γεώργιος:
Κτίστηκε στα μέσα του 17ου αι. Βρίσκεται στη θέση Βουρβά μέσα σε μια κατάφυτη από αμπελώνες περιοχή. Ανακαινίστηκε το 1987.

Άγιος Αθανάσιος:
Κτίστηκε στα τέλη του 18ου αι. και αποτέλεσε τον πρώτο Ναό των Σπάτων. Βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης και είναι ανακαινισμένος. Εορτάζει την 18η Ιανουαρίου και του Αγίου Ελευθερίου(15η Δεκεμβρίου).

Αγία Τριάδα:
Κτίστηκε στα τέλη του 18ου αρχές 19ου αι. στο βορειοδυτικό πρανές του λόφου της Δεξαμενής. Εορτάζει του Αγίου Πνεύματος.

Προφήτης Ηλίας:
Κτίστηκε τη δεκαετία του 1870 στον τύπο του μονόχωρου ξυλόστεγου ναού. Βρίσκεται στη θέση Πυργάρι στα ανατολικά του οικισμού. Εορτάζει την 20η Ιουλίου και τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Ευαγγελίστρια:
Κτίστηκε τον 19ο αρχές 20ου αι. Βρίσκεται στα ανατολικά πρανή του λόφου Μπούρα σε απόσταση 1,5 χλμ. από τα Σπάτα. Εορτάζει την 25η Μαρτίου.

Άγιοι Ασώματοι:
Λιτό οικοδόμημα του 1885 στην καρδιά του σπαταναίικου αμπελώνα στη θέση Πάτημα. Εορτάζει την 8η Νοεμβρίου.

Άγιος Θωμάς:
Κτίστηκε το 1887 και βρίσκεται τρία χλμ. δυτικά των Σπάτων. Εορτάζει του Αγίου Θωμά και την 26η Δεκεμβρίου.

Άγιος Κωνσταντίνος:
Κτίστηκε το 1917 στα θεμέλια παλαιότερου ναΐσκου. Εορτάζει την 21η Μαΐου.

Αγία Βαρβάρα:
Κτίστηκε το 1930 και βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Εορτάζει την 4η Δεκεμβρίου και την ημέρα της Αγίας Μαρίνας (17η Ιουλίου).

Άγιος Γεράσιμος:
Είναι κτίσμα του 1943, δίπλα σε απομεινάρια παλαιού αλωνιού. Εορτάζει την 20η Οκτωβρίου και τη δεύτερη ημέρα της Παναγίας.

Αγία Δύναμη:
Κτίστηκε το 1958 στη θέση Πέτρα Γιαλού (σημερινή Χριστούπολη), δύο χλμ. από τα Σπάτα. Εορτάζει την 8η Σεπτεμβρίου.

Άγιος Θεμιστοκλής:
Κτίστηκε το 1965 μέσα σ’ έναν ιδιόκτητο ελαιώνα, στα ριζά του λόφου Μπούρα. Εορτάζει την 21η Δεκεμβρίου, την ημέρα της Αγ. Αικατερίνης (25η Νοεμβρίου) και του Αγ. Κυπριανού (2η Οκτωβρίου).

Άγιος Βασίλειος:
Νεόδμητος ναός του 1970 στη θέση Σκίμθι, πολύ κοντά στην παλαιοχριστιανική Βασιλική του 4ου – 5ου αι. Εορτάζει την 1η Ιανουαρίου.

Αγία Μαύρα:
Κτίστηκε το 1974 στα βόρεια του λόφου της Πύριζας. Εορτάζει την 3η Μαΐου.

Άγιος Αρσένιος:
Κτίστηκε το 1977, βρίσκεται στη θέση Μαζαρέκο, ένα χλμ. από τα Σπάτα. Εορτάζει την 31η Ιανουαρίου.

Άγιος Λουκάς:
Κτίστηκε το 1988 και βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού. Εορτάζει την 18η Οκτωβρίου.

Άγιος Κυπριανός:
Κτίστηκε το 1993 και βρίσκεται στο λόφο της Κιάφας. Εορτάζει την 2η Οκτωβρίου.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου:
Κτίστηκε το 1994 και βρίσκεται δίπλα στο πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Εορτάζει την 28η Ιουλίου.

Φωτογραφίες απο τα ξωκλήσια

Παρεκκλήσια

Άγιος Ιάκωβος: Θεμελιώθηκε το 1978 και είναι το παρεκκλήσιο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου. Εορτάζει την 23η Οκτωβρίου.

Παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Κυρίου: Λειτούργησε το 2005 και βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού των Σπάτων. Εορτάζει την 2η Φεβρουαρίου και διακονείται από δύο μοναχές.