↓ Επιλέξτε Ενότητα

Το συμμαχικό φορτηγό

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021 αναρτήθηκε στη σελίδα του facebook του Αμπελουργικού Συναιτερισμού Σπάτων ένα εξαιρετικό άρθρο του συντοπίτη μας κ. Μιχάλη Δ. Κατσίκη με τίτλο: ΘΕΡΟΣ-ΤΡΥΓΟΣ-ΠΟΛΕΜΟΣ.

Στο άρθρο περιγράφεται με χαρακτηριστική αμεσότητα η ιστορία και η προσφορά ενός, ιστορικού σήμερα, οχήματος που σημάδεψε τη μεταπολεμική Ελλάδα.

Στους μεγαλύτερους σε ηλικία προκάλεσε συγκίνηση και αναμνήσεις από ένα δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο παρελθόν μιας Ελλάδας που πάλευε να ορθοποδήσει.

Πρόκειται για ένα από τα εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα τα οποία ανήκαν στις συμμαχικές δυνάμεις, κυρίως των Άγγλων, που εγκαταλήφθηκαν στην Ελλάδα ως άχρηστο υλικό μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το ελληνικό κράτος, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1940, δημιούργησε έναν οργανισμό διαχείρισης συμμαχικού υλικού, τον Ο.ΔΙ.Σ.Υ. σημερινό ΟΔΔΥ που συγκέντρωσε αυτά τα οχήματα και τα πούλησε με πληστηριασμό σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι νέοι ιδιοκτήτες τα επισκεύασαν και τα χρησιμοποίησαν για τις ανάγκες τους. Μέχρι τότε το κυρίαρχο μεταφορικό μέσο στο χωριό ήταν το άλογο και η σούστα. Η εμφάνιση αυτού του δυνατού, επιβλητικού, συνήθως δεξιοτίμονου, μηχανοκίνητου τροχοφόρου ήταν μεγάλο γεγονός για την τοπική κοινωνία, που έτρεφε ελπίδες για λιγότερο κοπιώδη καθημερινότητα ενώ αργότερα, εκτός των όσων τόσο εύστοχα περιγράφει ο συντάκτης του άρθρου, συνδέθηκε και με τη χαρά των σχολικών εκδρομών, τα καλοκαιρινά μπάνια στη Λούτσα, τις μεταφορές των προικιών στους γάμους αλλά και τις αναδασώσεις στους κοντινούς ορεινούς όγκους της περιοχής κατά τη δεκαετία του 1950.
Ευχαριστούμε θερμά, τον συντάκτη του άρθρου κ. Μιχάλη Δ. Κατσίκη, που ευγενικά και με προθυμία μας παραχώρησε την άδεια αναδημοσίευσής του στην παρούσα ενότητα της ιστοσελίδας μας. Θεωρούμε πως το θέμα του άρθρου παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον και αποτελεί μέρος της τοπικής μας ιστορίας.

ΘΕΡΟΣ – ΤΡΥΓΟΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ

Θέρος, τρύγος, πόλεμος έλεγαν παλιά. Για να δείξουν τη δυσκολία του θερισμού και του τρυγητού.

Λοιπόν έχω κάνει και θέρο, έχω κάνει και τρύγο, έχω κάνει και πόλεμο!!!

Είμαι συμμαχικό φορτηγό (CMP C15) του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατασκευάστηκα στην Oshawa του Καναδά τον Σεπτέμβριο του 1943 για τις ανάγκες του πολέμου των συμμάχων κατά του άξονα.

Ό,τι έχω πάνω μου (εκτός από την καρότσα) είναι από τότε…

Μπορεί να φτιάχτηκα για τον πόλεμο, δούλεψα όμως για την ειρήνη. Σε όλον τον πλανήτη εγώ και τα αδέρφια μου, μετά τον πόλεμο, δουλέψαμε σε αγρούς, σε νταμάρια, σε μάντρες με υλικά οικοδομών, στις μεταφορές. Δεν είναι υπερβολή ότι η μεταπολεμική Ελλάδα χτίστηκε από εμάς. Έγινα μάλιστα και ταινία στο σινεμά από τον Ντίνο Κατσουρίδη με τον Θανάση Βέγγο. (Θανάση πάρε το όπλο σου, 1972).

Η φωτογραφία είναι από το 2015. Ήταν ο τελευταίος μου τρύγος.

Δεν μπορώ πια αυτήν την κίνηση στους δρόμους. Τα ΙΧ, τα μηχανάκια, τα φορτηγά, τα λεωφορεία… Είμαι λέει δημόσιος κίνδυνος… Στο ΚΤΕΟ που πήγα μου ζήτησαν ταχογράφο και ABS!!! Είμαι λέει πάνω από 3,5 τόνους.

Από τότε έχω αράξει πάνω σε τάκους, σε ένα υπόστεγο στα Σπάτα και περιμένω τον ιδιοκτήτη μου να με ανακατασκευάσει. Για να βγω (με περιορισμούς) πάλι στους δρόμους με πινακίδες ιστορικού οχήματος.

Εξάλλου ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, μου ανήκει. Όχι τόσο γιατί πολέμησα. Κυρίως γιατί θέρισα και τρύγησα…

συντάκτης: Μιχάλης Δ. Κατσίκης

Πηγή:

https://www.facebook.com/people/Αμπελουργικός-Συνεταιρισμός-Σπάτων/100065012982464

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field

*