↓ Επιλέξτε Ενότητα

1830-1930 «Από τα μονόχωρα δωμάτια στα μεγαλόπρεπα πέτρινα σχολεία»

Ο Πολιτιστικός-Φιλολογικός Σύλλογος Σπάτων «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην πόλη μας, ερευνώντας, καταγράφοντας και διασώζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Με αφορμή την επαναλειτουργία και επανάχρηση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάτων ως “ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”, παρουσίασε, στην κατάμεστη από κοινό αίθουσά του, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, μια επίκαιρη, αδημοσίευτη, ιστορικά τεκμηριωμένη έρευνα για τα διδακτήρια που ανεγέρθηκαν την εκατονταετία 1830-1930 εστιάζοντας στα δημοτικά σχολεία της ελληνικής υπαίθρου, περίοδο στα τέλη της οποίας εντάσσεται και το ιστορικό, πλέον, 1ο Δημοτικό σχολείο Σπάτων, με τίτλο:

1830-1930 «Από τα μονόχωρα δωμάτια στα μεγαλόπρεπα πέτρινα  σχολεία»

Η παρουσίαση περιελάμβανε στο πρώτο μέρος, το όραμα, τους νόμους που θεσπίστηκαν από την πολιτεία, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών τα πρώτα 100 χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους για την εδραίωση της εκπαίδευσης.

Στο δεύτερο μέρος, έγινε εκτενής αναφορά στο ιστορικό του σχολείου, στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, όπου παρουσιάστηκαν άγνωστα στοιχεία και προβλήθηκαν ανέκδοτα ντοκουμέντα. Αναφέρθηκαν οι προσπάθειες, οι αγώνες , οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των Σπάτων, οι οποίοι χάρη στην προσφορά και τον εθελοντισμό τους “έκτισαν” αυτό το μεγαλοπρεπές πέτρινο σχολείο που μέχρι σήμερα αποτελεί τοπόσημο και “κόσμημα” για την πόλη των Σπάτων.

Τα στοιχεία της παρουσίασης αντλήθηκαν από εργασίες, από αρχεία και μελέτες ερευνητών που καταπιάστηκαν με παρεμφερή θέματα, από έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, από προσωπικές μαρτυρίες, γραπτές και προφορικές, καταγεγραμμένες σε video από τον Σύλλογο σε παρελθόντα χρόνο, και από το πλούσιο ψηφιοποιημένο φωτογραφικό αρχείο του Συλλόγου.

Συγκινητικές στιγμές βιώσαμε όταν το κοινό ανακάλεσε τη συλλογική  μνήμη των  σχολικών του χρόνων και συγκινήθηκε με την αναφορά στους παλιούς δασκάλους, οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες, δύσκολους καιρούς, μάχονταν με όλες τις δυνάμεις τους να μεταδώσουν τη γνώση στους μαθητές τους.

Το εγκάρδιο χειροκρότημα στο τέλος της εκδήλωσης ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση για τις εικοσάχρονες προσπάθειές μας.

Τα μέλη του συλλόγου μας ευχαριστούν θερμά όλους ,και κυρίως τους συντοπίτες μας, που διαχρονικά στηρίζουν το έργο μας και μας τιμούν πάντοτε με την παρουσία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field

*