ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
Μέσα στον κάμπο των Μεσογείων ανάμεσα σε αμπέλια και ελιές συναντά κανείς ένα όμορφο μεταβυζαντινό ναό του 1450 / 1480 αφιερωμένο στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Σ΄αυτό το μικρό εκκλησάκι τελείται, κάθε χρόνο με την ίδια προσήλωση και ευλάβεια, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ‘‘τάματα’’ στη μνήμη των πολιούχων Αγίων που συνδυάζει αρμονικά τη λαϊκή παράδοση με τη Χριστιανική πίστη και λατρεία.
Στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» (1997 -2001) πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση του ναού κατά 340 μέτρα δυτικά της αρχικής του θέσης, γεγονός που δεν επέφερε καμιά αλλαγή στον πατροπαράδοτο εορτασμό του ‘‘πανηγυριού του Αγίου Πέτρου’’ αλλά αντίθετα έκανε πιο επιτακτική την ανάγκη διατήρησής του μέχρι και σήμερα.
«Το φαγάκι του Αγίου Πέτρου»
Είναι ένα έθιμο ανάλογο με τα «κουρμπάνια» που γίνονται σ’ όλη την Ελλάδα προς τιμήν Αγίων, κατάλοιπο αρχαιοτάτων χρόνων, που όμως έχει απωλέσει την παλαιά παγανιστική δυναμική και καλύπτεται από την εκκλησία με την επίκληση του ιερέα: «Ευλόγησον εδέσματα κρεών».
Κανείς δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το έθιμο αυτό από τον αείμνηστο συμπατριώτη μας Δημήτριο Σωτ. Μάρκου στο βιβλίο του: «Τα οργανάκια του Αγίου Πέτρου». Με απλή, γλαφυρή, μεστή γλώσσα αποτυπώνει ακριβώς την ατμόσφαιρα του πανηγυριού και σε μεταφέρει νοερά στα Σπάτα των αρχών του περασμένου αιώνα.
Ο αείμνηστος Δημήτριος Σωτ. Μάρκου μας άφησε παρακαταθήκη τρία βιβλία για την παράδοση και τη λαογραφία του χωριού μας, πραγματικό θησαυρό!!
«Για να νοιώσει κανείς την ομορφιά της παλιάς εποχής που πέρασε, και να περιγράψει λεπτομέρειες στο θέμα αυτό, πρέπει πιστεύω προσωπικά να έχει ζήσει τα περισσότερα γεγονότα κι όχι να τα διδαχθεί», γράφει ο αείμνηστος συμπατριώτης μας.
Σας παραθέτουμε παρακάτω σχεδόν αυτούσιο το έθιμο όπως εκείνος το έζησε!!
Παραμονή του Αγίου Πέτρου – Η προετοιμασία του πανηγυριού
Στα προπολεμικά τα χρόνια, σχεδόν απ’ τις αρχές του μηνός, άρχιζε το συγύρισμα των σπιτιών: Έξω μπαούλα, έξω έπιπλα, μέσα – έξω άσπρισμα – άσπρισμα τα πεζούλια, οι αποθήκες και οι μαντρότοιχοι μέσα έξω με ραντιστήρα.
Το ίδιο και τα μαγαζιά, γενική καθαριότητα, όλα έλαμπαν. Γούστο είχε θυμάμαι στα τότε χρόνια κατά την περίοδο αυτή, συνήθως, οι παπάδες του χωριού έκαναν επίσκεψη στα σπίτια για αγιασμό και βλέποντας την πυρετώδη προετοιμασία, ειρωνεύονταν τις γυναίκες για την «προκομάρα» των, κι έλεγαν: «Χμ΄ μωρ΄ αν δεν ερχόταν και κείνος ο Άγιος Πέτρος θα μας έτρωγε το σκουλήκι!..»
Προς Θεού όμως! Όχι ότι οι Σπαταναίες ήσαν οκνηρές ,κάθε άλλο – φιλοπαίχμονες ήσαν μερικοί παλιοί παπάδες… Αγαπητοί στο λαό – αστεία έλεγαν.
Πολυθόρυβο – μεγάλο πανηγύρι ο Άγιος Πέτρος στα Σπάτα. Τρεις μέρες κρατούσε – ανήμερα – την Τρίτη ήταν των Δώδεκα Αποστόλων και η παραμονή. Ο κόσμος τότε γλεντούσε με κέφι – όμορφα – και τέτοιες στιγμές, ώρες και μέρες, περνούσαν τόσο γρήγορα χωρίς να το καταλάβαινες. Τότε στα όμορφα εκείνα χρόνια, όπως είπα, ένα σχεδόν μήνα προτού το πανηγύρι, κάθε βράδυ, ο «πρωτογέρης» (κήρυκας, ντελάλης) ανέβαινε σε θυμωνιές από ξερά κλήματα, σε αποθηκευμένες πέτρες που ήταν άφθονες τότε στα οικόπεδα, τα πεζούλια κι όπου αλλού ήταν ύψωμα για ν’ ακούγεται στο χωριό και με τη δυνατή και χαρακτηριστική του φωνή γνωστοποιούσε τα εξής:
«Η επιτροπή του Αγίου Πέτρου, μαζεύει λεφτά για τα βόϊδια να γίνει το στιφάδο, είναι στο μαγαζί του Τασ-Κολλιού, όποιος θέλει να πάηηηη!..»
Το στόλισμα του πανηγυριού (στην αγορά του χωριού) άρχιζε σχεδόν από την προπαραμονή και κορυφωνόταν την παραμονή όπου στις πέντε το απόγευμα ήταν όλα έτοιμα.