Τα φυλαχτά, ήταν συνήθως πατρογονικά αντικείμενα στα οποία αποδίδονταν αποτρεπτικές ή μαγικές ιδιότητες και οι κάτοχοί τους πίστευαν ότι τους προφύλασσαν από το κακό μάτι, την αρρώστια ή τον θάνατο. Θεωρούσαν πως αν τα έφεραν πάνω τους μπορεί να τους έφερναν υγεία, πλούτο και καλοτυχία.
Σφραγιδόλιθος από ημιπολύτιμη ορυκτή πέτρα κορνεόλη, δεμένη, τα τελευταία χρόνια, με χρυσό σε δαχτυλίδι. Φέρει ανάγλυφη παράσταση της θεάς Αθηνάς, που θεωρείτο προστάτιδα της μητρότητας, των παιδιών, της γονιμότητας και του τοκετού, να κρατά την Άπτερο Νίκη ενώ στα πόδια της έχει το ιερό πουλί, την κουκουβάγια.
Στο χωριό μας το αποκαλούσαν αιματόπετρα και πίστευαν πως αν την φορούσε μια έγκυος γυναίκα θα είχε καλή εγκυμοσύνη, δεν θα κινδύνευε από αιμορραγίες και αποβολές και θα είχε εύκολη γέννα. Την δανείζονταν από την κάτοχό της με πίστη και ευλάβεια και η έγκυος την φορούσε πάνω της σαν φυλαχτό μέχρι τη γέννα. Είναι οικογενειακό κειμήλιο, που περνά από γενιά σε γενιά και χρονολογείται τουλάχιστον από το 1850.
Παιδικό φυλαχτό με Τίμιο ξύλο που φοριόταν με παραμάνα μέσα από τα ρούχα. Προστάτευε από το κακό μάτι και τη γλωσσοφαγιά.
Εικόνα ζωγραφισμένη σε ξύλο όπου απεικονίζεται η γέννηση του Χριστού. Η κάτοχός της πιστεύει ότι είναι προστάτης του σπιτιού της μια που βρίσκεται στην ίδια θέση πάνω από εκατό χρόνια. Οι μορφές αποτυπώνονται με παιδικού τύπου απλοϊκότητα (ναΐφ), αφέλεια, αθωότητα και έλλειψη αναλογιών.