Τα κοινοτικά πηγάδια ανοίγονταν συνήθως με ενέργειες και έξοδα της κοινότητας κυρίως για την κάλυψη αναγκών των διερχόμενων από εκεί ζώων, την υδροδότηση των νοικοκυριών και αργότερα το πότισμα των καλλιεργειών. Πολλά από τα πηγάδια της περιοχής μας ανοίχτηκαν στους αρχαίους χρόνους. Στις αρχές του 20ου αιώνα αυτά συντηρήθηκαν και ανοίχτηκαν καινούργια για τις αυξημένες ανάγκες του κάμπου.
Σας παραθέτουμε παρακάτω μερικά από τα πιο παλιά πηγάδια της περιοχής:
«Πούσι θέλε» (βαθύ πηγάδι)
Ήταν το πρώτο πηγάδι του χωριού στην περιοχή του Αγίου Πέτρου απ’ όπου υδρεύονταν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού. Εκεί βρισκόταν ο πρώτος οικισμός και το πρώτο τοπωνύμιο της περιοχής.
«Πούσι γκέρε» (φαρδύ πηγάδι)
Βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού του χωριού και τροφοδοτούσε με πόσιμο νερό τους κατοίκους της κοινότητας.
«Πούσι Αποσπόρη» (πηγάδι του Αποσπόρη)
Βρίσκεται αριστερά της λεωφόρου Σπάτων – Αρτέμιδας, απέναντι από το Αεροδρόμιο. Πήρε τ’ όνομά του από τον ιδιοκτήτη του Ανδρέα Αποσπόρη.
«Πούσι Κατσίκιτ» (πηγάδι του Κατσίκη)
Βρίσκεται 11 χλμ. ανατολικά των Σπάτων, στη Λούτσα, και ανοίχτηκε από κάποιον Σπαταναίο ονόματι Κατσίκη.
«Πούσι Τούρκουτ» (πηγάδι του Τούρκου) ή Τουρκοπήγαδο ή Κοκκινοπήγαδο.
Βρίσκεται δυτικά της Λούτσας και λίγα μέτρα βόρεια του ασυρμάτου.
«Πούσι Πατήμεσε (πηγάδι του Πάτημα)
Βρίσκεται ανατολικά του σημερινού πηγαδιού στο Πάτημα. Σκεπάστηκε στη δεκαετία του 1930. Τη δεκαετία του 1960 άρχισε η ουσιαστική άντληση από βάθος 114 μ.
«Πούσι ιρί» (νέο πηγάδι)
Βρίσκεται Ν.Δ. της πόλης, κοντά στους μυκηναϊκούς τάφους.
«Πούσι Παγώνεσε» (πηγάδι της Παγώνας)
Το πηγάδι βρίσκεται 8 χλμ. ανατολικά των Σπάτων στα όρια του αεροδρομίου. Ανοίχτηκε πιθανόν το 1932 από το Σπαταναίο Σταμάτη Διαγγελάκη και τη γυναίκα του Παγώνα.
«Πούσι Βελανιδέζε» (πηγάδι της Βελανιδέζας)
Βρίσκεται ΒΑ του χωριού δίπλα από μια μεγάλη αιωνόβια βελανιδιά όπου ξεκουράζονταν στον ίσκιο της οι καλλιεργητές και οι τσοπάνηδες.
«Πούσι Στημονάριτ» (το πηγάδι του Στημονάρη)
Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή στα Σπάτα και ήταν βασική πηγή υδροδότησης για τους κατοίκους των Σπάτων.
Δίπλα στα πηγάδια υπήρχαν μία ή και περισσότερες μαρμάρινες γούρνες, αρχαίας προέλευσης, για να ποτίζουν τα ζώα.Σε μερικά αρχαία μαρμάρινα επιστόμια διακρίνονται χρονολογίες και αρχικά ονομάτων.
Τα περισσότερα από αυτά τα πηγάδια σήμερα είναι ξερά. Κάποια, από τις μαρμάρινες γούρνες και τα επιστόμια, τοποθετήθηκαν σε πλατείες και παιδικές χαρές και κάποια κοσμούν…αυλές σπιτιών.
Τα εναπομείναντα αγροτικά πηγάδια είναι μνημεία ιστορικά και πολιτιστικά. Θεωρούμε αναγκαίο να καταγραφούν, να μελετηθούν σύμφωνα με το χώρο και το χρόνο που κτίστηκαν και όσα βρίσκονται σε καλή κατάσταση ν’ αποκατασταθούν.